Iskias (smerter ned i benet)

Behandling af Iskias smerter

Definition

Smerter i ballen og på bagsiden af benet langs forløbet af nerven ischiadicus og dennes grene, forårsaget af irritation eller kompression af spinalnervernes rødder (benævnes også radikulære smerter).

Nerven er størst i balleregionen, hvor den kan have tykkelse som en lillefinger.

Iskias bruges i daglig tale af mange som en betegnelse for smerter i benet, men egentligt omfatter det kun de ovenfor nævnte.

Klik her for kontakt-information samt tidsbestilling >

Symptomer

Symptomerne kan være forskellige afhængig af, hvad der forårsager dem.

Oftest opleves det som smerter lokaliseret til lænden, ballen eller baglåret, men sommetider også lokaliseret til læggen og eventuelt helt ud i foden, for det meste på ydersiden af foden. Smerterne kan f.eks. føles som en trækkende, brændende, snurrende eller isende fornemmelse.

Ofte vil der være forværring i foroverbøjning eller siddende stilling og lindring i bagoverbøjning, men alt efter årsagen kan det modsatte også være tilfældet.

Årsager:

Der kan være forskellige årsager til iskiassmerter.

I de fleste tilfælde skyldes iskias smerter, at der er  problemer i led og muskler. De almindeligste ledproblemer er i lænde- eller bækkenleddene, også kaldet SI-leddene. Det kan også skyldes ledproblemer i hofte- eller knæleddene. Det kaldes henviste smerter, når problemet findes et sted, men smerterne mærkes et andet sted.

De almindeligste muskelproblemer er spændinger i lænden eller ballen men også spændinger i baglåret. I nogle tilfælde kan for stor spænding/stramhed i ballen og baglåret forårsage en afklemning af selve nerven f.eks. det såkaldet piriformis syndrom.

En diskusprolaps eller forstadiet til en diskusprolaps (diskusprotrusion),hvilket kan afklemme eller irritere nerven i ryggen, fremkalder ofte iskiassmerter. I en diskusprolaps vil smerterne ofte være værre i benet end i lænden.

Se mere under diskusprolaps.

Andre årsager til denne type af smerter kan være spinal stenose, som er en afklemning af nerverødderne, enten grundet forsnævring af rygmarvskanalen eller de små åbninger som nerverødder passerer igennem, når de forlader rygsøjlen.

Det ses oftest hos personer over 50 år, som har svær slidgigt i ryggen, eller som har gennemgået en operation i ryggen.

I nogle tilfælde skyldes iskias gamle eller kroniske skader, f.eks.hofte slid, fibersprængninger i muskler, skævheder i ryggen, et forkert gangmønster eller en væsentlig benlængdeforskel.

Der findes andre årsager til iskiassmerter, infektion, kræft, organ sygdomme, kredsløbsforstyrrelser i benet eller en blodprop i benet, men de er meget sjældnere i forhold til de øvrige nævnte.

Behandling

Det primære er altid, når det er muligt, at behandle årsagen og ikke blot symptomerne.

Behandlingen varierer altså afhængig af årsagen.

I de fleste tilfælde vil behandlingen have til formål at få led, muskler og nerver til at fungere optimalt.

Man skal være forberedt på, at behandlingen af iskiassmerter ofte kan tage længere tid end et “simpelt hold i ryggen”. Ved diskusproblemer er det ikke ualmindeligt, at problemet kan tage flere måneder at behandle, specielt hvis der er tale om diskusprolaps.

Hvis der er tale om piriformissyndrom eller ledlåsninger i lænden, kan problemet som regel behandles noget hurtigere.

Men uanset årsagen så kan iskiassmerter med god effekt behandles ved kiropraktor, hvor problemet undersøges, diagnosticeres og behandles med ledfrigørende manipulation, muskelbehandling, øvelser og rådgivning.

Hvad kan du selv gøre

Det afhænger af årsagen, hvad der skal gøres, så det er vigtigt at få kiropraktoren til at foretage en undersøgelse og en diagnose. Herefter kan den rette vejledning gives i netop dit tilfælde.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte