Stenose

Definition

Forsnævring af pladsforholdene i rygmarvskanalen (spinalkanalen), hvor selve rygmarven eller nerverødderne påvirkes.

Symptomer

Ved stenose vil man typisk have smerter i lænd og ben og man kan have problemer med at gå. Gangdistance er ofte reduceret, og man må hvile sig efter få minutters gang. I sværere tilfælde kan man miste muskelkraft i benene

Årsager

Lumbal spinalstenose skyldes, at der i varierende grad optræder forsnævrede pladsforhold i rygmarvskanalen som følge af artrose (slid/degenerative forandringer). I sjældne tilfælde kan tilstanden være medfødt. Spinalstenose ses hyppigst i lænderyggen, men det kan også forekomme i nakken, hvor det kan resultere i smerter ud i armene.

Behandling

Spinalstenose er sædvanligvis en følge af artrose, som er en kronisk gigtsygdom, hvilket betyder, at man ikke kan fjerne problemet. Men der kan oftest gøres en del for at lindre smerterne og forbedre funktionen af leddet med behandling. Kiropraktoren benytter sig af rådgivning om, hvordan du skal forholde dig i din hverdag. Ledfrigørende manipulation og mobiliserende behandling, forskellige massageteknikker og anden bløddelsbehandling samt øvelser og træning. I svære tilfælde kan operation komme på tale.

Hvad kan du selv gøre

Indsatsen mod spinalstenose bør startes, før det opstår. Det er vigtigt at være aktiv, da fysisk inaktivitet øger risikoen for artrose, der kan føre til spinalstenose. Overvægt spiller også en vigtig rolle ved artrose og dermed ved spinalstenose.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte