Skulder

Skuldersmerter

Skulderen er sæde for mange smerter og fejlfunktioner.

Skulderleddet er et meget kompliceret led, der består af flere led, muskler, ledbånd og nerver. Det er kroppens mest fleksible led. Det kan bevæges 180 grader, når vi løfter armen op over hovedet.

Problemet er, at stabilitet og stor bevægelighed er vanskelige at forene. Denne kombination stiller store krav til strukturer og koordination. På den ene side er der store og hastige bevægelser som ved kast, på den anden side langvarige, statiske belastninger med løftet skulder og arm, som det ses i mange arbejdssituationer.

Skulderleddet består af fire led, hvor det mest bevægelige led er det, der findes mellem ledskålen på skulderbladet og ledhovedet på overarmsknoglen.Dette kaldes et kugleled, hvori man kan udføre ganske store bevægelser.

De tre andre led udgøres af :

  • leddet mellem kravebenet og skulderblad,
  • leddet mellem kravebenet og brystbenet
  • og endeligt forbindelsen mellem skulderbladdet og brystvæggen.

Der er mange muskler, der har indflydelse på skulderen. De fire der udgør den såkaldte rotatorcuff (supraspinatus, infraspinatus, subscapularis og teres minor) er specielt vigtige. Det hele skal fungere og koordineres, for at vi kan holde skulderen både bevægelig og stabil. Denne komplicerede opgave styres af nerverne, der kommer fra nakken, hvilket betyder, at man ofte kan finde årsagen til skulderproblemer i nakken.