Lænd
Hvordan føles lændesmerter?
Lændesmerter eller ondt i ryggen er en af de hyppigste årsager til at opsøge en kiropraktor.
Cirka 30% af danskerne har haft lændesmerter inden for de seneste to uger, og kvinder lidt hyppigere end mænd. Næsten alle vil opleve det i løbet af deres liv.
Lændesmerter begynder at blive et problem i teenageårene for mange, og nye undersøgelser har vist, at har man smerter i lænden som barn og ung, trækker man det med sig ind i voksenalderen, hvis det forbliver ubehandlet.
Klik her for kontakt-information samt tidsbestilling >
Lændesmerter vil ofte kunne føles som en smerte i den ene side af ryggen (lænden) eller som et bælte hen over ryggen. Smerten kan stråle ned i
balle, lår eller lyske. Sommetider stråler smerten helt ned i benet og foden (se under ”iskias”). Ryggen kan føles så stiv og ”låst”, at det kan være svært f.eks. at komme ind og ud af bilen samt at tage strømper på. Ved pludseligt opstået lændesmerter kan ryggen være ”låst” i en bestemt stilling, f.eks. foroverbøjning. Lændesmerter kan variere i intensitet fra smerter der er så stærke, at det er svært overhovedet at bevæge sig, og man har ondt i lænden ved gang eller løb, til lettere genererende smerter og stivhed i bestemte bevægelser.
Årsager
De hyppigste årsager til lændesmerter er ”fastlåsninger” af ryggens led og muskelspændinger. Ofte er der både muskel- og ledspændinger, men de kan væretilstede i varierende grad.
Rygsmerterne kan opstå efter en ”forkert” bevægelse. Bevægelse kan være overbelastende for ryggen, f.eks. et tungt løft, men det kan også skyldes en bevægelse som ikke umiddelbart er belastende. Det er imidlertid sjældent, at rygsmerterne opstår på grund af denne ”forkerte” bevægelse. Ofte er det et underliggende lændeproblem, som ikke før har givet de store gener, der er årsagen til lændesmerterne. Belastningen er blot den udløsende faktor.
Andre årsager til lændesmerter kan være discus prolaps, forstadier til discusprolaps, infektion i ryggen eller forsnævring af rygmarvskanalen.
Lændesmerter ses også ofte som en følge af kraftig træning.
Behandling
Behandlingen varierer alt efter årsagen, men ofte vil behandlingen være rettet mod at mindske muskel- og ledspændinger.
Hvis rygsmerterne har været i længere tid (mere end 3 måneder), er der bevist at der opnås størst effekt af den kiropraktiske behandling, hvis den kombineres med styrketræning. Din kiropraktor vil kunne vejlede dig til hvilken træning, der er bedst for dig og samtidig lave et træningsprogram.
Desuden vil mindre justeringer i din dagligdag (f.eks arbejdsplads og motion) også ofte kunne forebygge lændesmerter på længere sigt. Din kiropraktor vil kunne hjælpe dig med dette.
Se desuden hvad du selv kan gøre ved et hold i lænden under ”Førstehjælp ved hold i ryggen”.
Fandt du hvad du søgte?,- Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.