Hofte- og lyskesmerter

Hvordan føles hoftesmerter?

Smerte som stammer fra hoften kan være tilstede i lyske, baller og lår, men de er oftest tydeligst i lyske og lår. Knæsmerter kan også skyldes hofteproblemer.
Det er almindeligt, at smerter i ballerne omtales som smerter i hofterne, og hermed menes, at det er hofteleddet, der forvolder smerterne. Ofte er der dog tale om henviste smerter til ballerne fra hofter og lænderyggens led og muskler.

Årsager

Smerter fra hofteleddet kan forekomme i alle aldersgrupper, men de forekommer hyppigst hos børn og ældre. Det er dog ikke helt så mange børn som ældre der har hofteledsproblemer.

De hyppigste årsager til hoftesmerter er ”ledlåsninger” i lænd og bækken, muskelinfiltrationer samt muskelforstrækninger og overbelastning i forbindelse med sport. Hos ældre er den hyppigste årsag slidgigt i hoften.

Behandling

Behandlingen varierer alt efter årsagen til hoftesmerterne. Hvis smerterne er henvist fra lænd eller bækken, er det disse områder der vil blive behandlet. Overbelastet muskler behandles med stræk og massageteknikker samt evt. genoptræningsøvelser.
Behandling af slidgigt i hoften består af kiropraktisk behandling af hofte og andre spændte led, udspænding og træning af de omkringliggende svage muskler samt patientuddannelse, omfattende bl.a. smertehåndtering, aktivitetstilpasning samt viden om slidgigt. Der trænes med neuromuskulære træningsøvelser. (GLA:D konceptet).

Ved neuromuskulær træning forstås træning med fokus på bevægekvalitet og træning af sensomotorisk kontrol og funktionel stabilitet.

Det gælder nemlig om at opretholde så god bevægelse i hofte, lænd, bækken, knæ og ankler for at hoften ikke yderligere overbelastes.

Klik her for kontakt-information samt tidsbestilling >

Hvad kan jeg selv gøre

Da hofteleddet er et kugleleje-led, har det derfor stor bevægelighed.

Søg for at holde denne bevægelighed vedlige igennem hele livet.

Lav stående rotationsøvelser med hoften, stræk musklerne i ballerne for at holde din smidighed i leddet i orden, styrk musklerne ved bl.a cykling med belastning(op af bakker).

Begynder du at få ondt i hofterne, så fravælg sport, der laver en stød bevægelse op igennem hoften. Det får du  f.eks ved løb, hop og steptræning.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte