Iskias

Hvad er ”iskias”?

”Iskias” stammer fra det græske sprog og betyder ”til hoften / sædebenet” og navnet bruges i dag om forskellige sygdomme med smerter i ben/benene.
“Iskias” er ligeledes navnet på de 2 største nerver vi har i kroppen – en i hver side. De udspringer fra lænden og korsbenet og går ned gennem baller og ben. Nerverne styrer bl.a. musklerne på baglåret, underbenet og foden samt følesansen i huden på underbenet og i foden. Nerven er meget stor, størst i balle regionen hvor den kan have tykkelsen af en lillefinger.

Hvordan føles ”iskias”?

Det man føler afhænger af hvorfra symptomerne stammer. Oftest beskrives det med lænde/balle smerter og en trækkende/brændende/snurrende eller isnende fornemmelse ned i baglåret og evt. ned i læggen og foden.

Klik her for kontakt-information samt tidsbestilling >

Årsager

Mange taler om smerter i ”iskias” nerven, som smerter der trækker fra lænd og balle ned i benet (bag på låret), i knæhasen, læg, hæl og evt. videre ud i foden. Der kan være mange årsager til ”iskias”-smerter, nedenfor er angivet typiske eksempler.

I langt de fleste tilfælde skyldes ”iskias” problemer i led og/eller muskler. Det kaldes henviste smerter da problemet findes et sted, men smerterne mærkes et andet sted.
De almindeligste led problemer er ”fastlåsninger” i lændeleddene eller SI ( bækken ) leddene. Muskelspændinger i lænd, balle ( f.eks piriformis syndrom ) eller baglår ( f.eks. afklemning af ”iskias” nerven i hase muskulaturen ) kan også påvirke iskiasnerven, så man får symptomer som stråler ned i benet.
Symptomerne vil typisk ændres afhængigt af hvilke bevægelse man laver, eller hvilke stillinger man er i, f.eks. lette når man går og forværres når man sidder.

Andre problemer som kan give iskias-lignende smerter kunne være:

1. Problemer i hofte eller knæ.
2. Diskusprolaps, eller forstadier til en prolaps, i lænden. Her er smerterne ofte værre i benet end i lænden.
3. Forsnævring af rygmarvskanalen kan ligeledes påvirke rygmarven eller nerven som forlader ryggen, ofte minder disse symptomer om en diskusprolaps. Det kaldes en stenose og ses oftest hos personer over 50 år som har svær slidgigt i lænderyggen eller som har gennemgået en operation i ryggen.
4. Iskias kan også skyldes gamle eller kroniske skader, f.eks. fibersprængninger i muskler, en skæv ryg, forkert gangmønster eller en væsentlig benlængde forskel.
5. I meget sjældne tilfælde kan årsagen være mere alvorlig: f.eks. en infektion, kræft, andre organ sygdomme eller en blodprop i benet.

I mange tilfælde skyldes ”iskias” en kombination af problemer i flere forskellige led og muskler.

Behandling

Det primære er altid, når det er muligt, at koncentrere sig om at behandle årsagen og ikke kun symptomerne. Behandlingen varierer altså afhængig af årsagen. I de fleste tilfælde vil behandlingen have til formål, at få muskler, nerver og led til at fungere optimalt.
Det er det en kiropraktor beskæftiger sig med, gennem deres uddannelse, at: undersøge / diagnostisere, behandle, rådgive og give øvelses/trænings terapi mm.
Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte