Smerter

Kroppen er designet og udviklet til overlevelse – helt basalt.

Hjernen er den overordnede kontrollør af, at alt er under kontrol i din krop. Måden den styrer på foregår ved bearbejdning af milliarder af sanseindtryk, som kommer fra alle dele af kroppen.

Når vi taler om smerter, er det en del af vores livsvigtige advarselssystem – de røde blinkende lamper.  De fortæller dig og din hjerne, at din krop trues af fare eller udsættes for skade.

Smerter får dig også til at beskytte et skadet område, så det får fred til at ophele.

Smertefølelsen er altid subjektiv.

Det vil sige, at samme smerte udløsende årsag kan give varierende grad af smerte hos forskellige mennesker. Den samlede smerteoplevelsen er et resultat af det, der udløser smerten, psykiske og sociale faktorer samt tidligere smerte erfaringer.

Akutte og kroniske smerter

Akutte smerter er pludselige smerter som skal advare kroppen om, at man er i færd med at påføre sig selv stor skade. Man skal stoppe med det samme med det, der udløste smerten eller søge hjælp til at afdække smertens oprindelse.

Akutte smerter kan være tegn på skader i væv. For eksempel knoglebrudsskader, fiberbrist i muskler, forstuvelser, hekseskud (hold i lænden), brandsår og galdestensanfald.

Vævsskade udløser en overfølsomhed i såvel det skadede væv som i centrale dele af smertesystemet (hjernen). Dette bevirker, at man oplever en øget smerteintensiteten. Denne overfølsomhed er i de allerfleste tilfælde i stand til at vende tilbage til det normale, når skaden er ophelet.


Kroniske smerter har varet mere end 6 måneder og er nu blevet mere komplekse at afdække. Der er ud over den oprindelige fysiske smerte, nu også tilkommet psykiske og sociale følger af den nedsatte funktion i hverdagen- både privat og hjemme.

Hvis smerterne har stået på i længere tid, uden at man har fået foretaget den rette undersøgelse og fået den rette behandling, kan hjernen tilpasse sig(plastisk).Dvs at det at have smerter, er det “nye normale” for kroppen.

Derfor skal du tage dine smerter alvorligt og ikke ignorere de røde blinkende lamper i for lang tid!

Som kiropraktorer er vi eksperter i at udrede smerter fra dit bevægeapparat.

Ring på tlf. 45 29 9900 og book en tid, så vi kan hjælpe dig med dit problem.