Forstuvninger / forstrækninger
Forstuvninger i anklen er hyppigt forekommende, særligt hos idrætsudøvende, og kan opstå akut ved et vrid, hvor anklens ledbånd forstrækkes – typisk ledbåndene på anklens yderside. I nogle tilfælde kan der være delvis eller komplet overrivning af ledbåndene. Der kan kort efter vriddet komme smerte, hævelse og misfarvning af huden omkring anklen, og det kan være svært at bevæge og gå på foden.
Nogle af fodens led eller selve ankelleddet kan også få nedsat bevægelighed som følge af forstuvelsen. Der kan derfor senere hen komme tiltagende stivhed eller instabilitet af anklen, som kan bevirke at man kompenserer i andre led i benet, hoften og ryggen. Derfor er det vigtigt at få undersøgt foden, så en evt. behandling og genoptræning kan starte hurtigst muligt .
Hvad kan du selv gøre
Får du hurtig smerter efter skaden, så start med det samme din egen behandling efter RICE/M metoden. Den giver ro, smertelindring og du forebygger, at du forværrer skaden.
R: (Rest/aflastning): Hold dig i ro.
I: (Ice/is/nedkøling): Det bedste er at bruge en “gele” ispose,- den kan købes hos sekretærerne i skranken eller på apoteket. Isterninger i en plast pose, en pose frosne ærter eller andet koldt, som kan formes omkring det belastede område, kan også anvendes. Sørg for at have et viskestykke eller flere lag stof mellem huden og isen, så direkte kontakt og forfrysninger undgås.
Lad isen virke i 15 min, og hold 1 times pause. Gentag gerne flere gange.
C: (Compression/kompression/tryk): For at mindske hævelse bør du lave en let kompression. Uden på isposen kan du derfor lægge en elastisk forbinding. Husk at forbindingen ikke må være for stram, for så stopper du din blodforsyning til området.
E: (Elevation/hold foden oppe): For at begrænse hævelse som følge af væskeansamling og en blødning ,skal du lægge foden op på f.eks. en stol.
M : (Mobilization/mobilisering, bevægelse): Hurtigst muligt efter din skade (afhængig af skadens omfang), bør du begynde at lave let bevægelse af det skadede område. Tanken bag hurtig mobilisering er at begrænse arvævsdannelse og funktionsindskrænkning. Start med små bevægelser, og undgå vægtbæring eller belastning i øvrigt. Opsøg i øvrigt din kiropraktor for at få vejledning om genoptræning og gradvist øget belastning. Bemærk: Har du mistanke om fraktur, bør du ikke bevæge området. Søg i stedet omgående kiropraktor eller læge, så det nærmere kan undersøges om noget er brækket.
Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.