Hold i lænden

Definition

Smerter der pludseligt opstår i lænden. Hold i ryggen, hekseskud, en nerve i klemme og låsning i lænden er nogle af de mange betegnelser, der bruges om denne type af smerter.

Symptomer

Pludselige smerter i lænderyggen. Smerterne kan være så voldsomme, at de gør dig stort set ude af stand til at bevæge ryggen. I nogle tilfælde kan et hold i ryggen også fremkalde smerter, der stråler ud i benene.

Årsager

Hold i ryggen opstår ofte akut (pludseligt og uventet). Man kan ikke med sikkerhed sige, hvad der er årsag til et hold i ryggen. Derfor kan man som patient opleve, at man får en forskellig forklaring alt efter, hvem man taler med. Fagfolk kalder den type smerter for akutte eller uspecifikke lændesmerter.

Dem, der oplever et hold i ryggen, kan tit fortælle, at det startede efter ”en forkert bevægelse”, men det er ikke nødvendigvis altid en belastende bevægelse, der angives som grund til smerterne. Af og til mener patienten, at årsagen er, at ”jeg fik kulde” eller ”jeg sad på en dårlig stol”, og tit kan de slet ikke finde ud af, hvad der udløste problemet, det startede bare nærmest af sig selv.

Årsagen til et hold i ryggen er ikke fundet endnu, men de mest sandsynlige forklaringer på smerterne er:

  • at der er en del af selve leddet (ledkapslen) eller et lille stykke brusk, der findes inde i leddet, der er kommet i klemme.
  • at der er opstået krampelignende spændinger i musklerne omkring leddene, og det mærkes som smerte

Et hold i ryggen kan altså bestå af flere ting, der forstærker og forværrer hinanden i en ond cirkel.

Behandling

Hold i lænderyggen kan med god effekt behandles af en kiropraktor, hvor problemet behandles med ledfrigørende manipulation. Behandlingen sigter på at øge bevægeligheden af leddet med specifikke tryk. Det vil mindske smerterne og øge bevægeligheden i ryggen. Ofte vil kiropraktoren også anvende andre frigørende teknikker for bløddelene (muskler, sener, ledbånd eller andre væv omkring leddet).

Hvad kan du selv gøre

Det bedste du kan gøre er at holde dig i bevægelse, også selv om det gør lidt ondt. Det gælder om at få den onde cirkel brudt. Bevægelse hjælper ryggen til at slappe af og finde tilbage til sit naturlige bevægemønster. Hvis du har behov for det, kan du de første par dage forsøge om smertestillende medicin af den type, der fås i håndkøb (f.eks. Paracetamol) hjælper. Følg anvisningen på medicinen. Du kan også prøve om smerterne lindres, hvis du køler området med is.

Al forskning tyder på, at du kommer dig hurtigere, hvis du holder dig aktiv, og hvis det overhovedet er muligt, undgår at sygemelde dig fra arbejde. Forskning har vist, at styrkende rygøvelser sjældent hjælper på akut hold i ryggen.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte