Bækkenløsning

Definition

Det er ikke mange gravide, som kommer igennem en graviditet uden at mærke en vis ømhed i bækkenet, men nogle gravide får smerter, som skyldes bækkenløsning. Ved reel bækkenløsning har man smerter i alle tre bækkenled. Man kan dog også opleve smerter fra et af leddene i bækkenet. Det kan være lige så smertefuldt, men kaldes altså så bækkensmerter. Uanset om man har bækkenløsning, altså smerter i alle tre led, eller smerter fra et enkelt led er det vigtigt at passe på (se nedenfor). Smerterne udvikler sig som regel langsomt og kan blive værre. Smerterne opstår som regel midt i graviditeten, men kan også opstå tidligere, f.eks. hvis man har været gravid før.

Symptomer

Smerterne kan sidde i lænden, i området omkring skambenet (symfysen), ballerne, lysken, halebenet, underlivet og langt ned i benene. Du kan opleve en følelse af, at benene sover og en fornemmelse af, at hofte, bækken eller ben svigter/skrider. Det kan føles meget forskelligt fra gravid til gravid og kan for den enkelte gravide veksle fra dag til dag. Smerterne forværres typisk ved bevægelser for eksempel, når du vender dig fra at ligge på ryggen og skal om på siden. De forværres også når du går, går på trapper eller hvis du går med en indkøbsvogn, hvor der ved alle retningsskift udløses smerter, og hvor skridtene bliver kortere og gangen næsten vraltende. Hvis du ligger og forsøger at løfte benet eller strække benene, kan det også udløse smerter.

De fleste med bækkensmerter får forstyrret deres nattesøvn, fordi en eller flere sovestillinger giver smerter. Det gør også ondt at skifte stilling. Som regel lindrer det med små øvelser eller korte gåture. Desuden kan let mobilisering hjælpe, det vil sige en let form for massage og muskelarbejde.

Årsager

Under graviditeten sker der en ”blødgøring” af alle led og ledbånd pga. hormonelle påvirkninger. Dette er en normal proces, der fortsætter gennem hele graviditeten, og bevirker, at den gravides holdning ændres og tilpasses den øgede vægt, processen sker, for at bækkenet kan blive større og mere eftergiveligt under fødslen. Måske skyldes smerterne denne store forandring, som kvindens krop gennemgår, eller de skyldes, at der frigøres et hormon (relaksin), der normalt først skal frigøres i forbindelse med fødslen, men som altså hos nogle kvinder frigøres tidligere. De gravide kan være hårdt ramt. Hos nogle kvinder er årsagen til smerterne ikke bækkenløsning, i stedet skyldes smerterne muligvis, at kvindens muskler og led ikke er stærke nok til at kunne bære den øgede vægt og omfordelingen af denne.

Behandling

Når kiropraktoren har undersøgt dig og stillet diagnosen, lægges en plan for behandlingen. I behandlingen kan indgå mange elementer. Fokus vil være på at stabilisere bækkenet gennem øvelser samt eventuelt ledfrigørende behandling. Derudover vil råd og vejledning indgå. Behandling af bækkenløsning vil være rettet mod at skabe fri og symmetrisk led og muskelfunktion i bækkenet, samt i benene, der er bækkenets fundament.

Undersøgelsen vil vise, hvor smerten stammer fra, og om det er led i ben eller fod, der er med til at skabe problemerne i bækkenet.
Låsninger i f.eks bækkenet kan føre til mere trange forhold for barnet. Dermed kan barnet komme til at ligge forkert og have svært ved at bevæge sig. I selve fødslen vil barnet have sværere ved at passere korrekt ned gennem fødselskanalen uden at sidde fast. Når der er fri mobilitet i bækkenet er både mor og barn bedre forberedte på de fysiske udfordringer, der følger med en fødsel.

Hvad kan du selv gøre

Hvis det viser sig, at dine smerter skyldes bækkenløsning, er du nødt til at skrue ned for belastningen, det vil sige, at du må bevæge dig mindre og tage hensyn til dine smerter. Opstår smerterne ved en specifik aktivitet, bør du holde pause fra den. Bækkensmerter kan være langvarige og alvorlige, hvis man ikke respekterer og lytter til symptomerne og får relevant behandling.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte