Diskogene smerter

Definition

Smerter, der stammer fra de bruskskiver, der ligger mellem vores ryghvirvler. Bruskskivernes funktion er at støddæmpe belastninger i ryggen samt at give rygsøjlen bevægelighed.

Symptomer

Smerter fra bruskskiverne vil ofte været lokaliseret til lænden, men der kan også være udstråling til benene. Smertene er ofte skarpe, de kan komme i jag og forværres ofte i foroverbøjning, eller hvis man sidder ned for længe ad gangen. Denne type af smerter kan give en midlertidig skævhed i ryggen, hvor man hælder forover eller til den ene side (afværgeholdning).

Årsager

De yderste fibre i bruskskiven indeholder nervefibre, og hvis der opstår irritation eller revner i disse fibre, fremkalder det smerter. Sådanne skader kan opstå ved pludselig belastning, men det kan også opstå over længere tid, idet bruskskiverne kan miste styrke ved gentagne uheldige belastninger, ligesom at de mister styrke med alderen. I svære tilfælde kan der opstå en udbulning på bruskskiven (protrusion), eller fibrene kan ligefrem briste og det gelemateriale, der befinder sig i midten af bruskskiven, kan flyde ud og trykke på nervestrukturerne i rygsøjlen (prolaps).

Behandling

Ved udposning på bruskskiven er det ikke ualmindeligt, at problemet kan tage flere måneder at behandle, specielt hvis der er tale om diskusprolaps. Diskogene smerter behandles med god effekt ved kiropraktoren, der benytter sig af ledfrigørende manipulation, bløddelsbehandling og øvelser.

Hvad kan du selv gøre

Øvelser er meget vigtige ved diskogene smerter. Ofte vil man benytte sig af retningsspecifikke øvelser (også kendt som McKenzie øvelser). Endvidere er det vigtigt, at man får bevægelse og variation i ryggen, selvom man skal være opmærksom på, at man ikke laver bevægelser, der provokerer smerterne for meget. Kiropraktoren kan anbefale dig de rigtige øvelser efter en undersøgelse af dine smerter. Isbehandling og nogle gange smertestillende medicin kan også være effektive ved denne type af smerter.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte