Morbus Scheurmann

Mb.Scheuermann (Scheuermann´s sygdom)

Definition

Opkaldt efter en dansk læge Holder Scheuermann som var den første til at beskrive nogle bygningsmæssige deformiteter i rygsøjlen via røntgenbilleder i 1920/21. Diagnosen stilles ud fra røntgenbilleder (evt. C-T/MR-skanning), hvor man finder minimum 3 kileformede hvirvler (min. 5 grader vinkel på forkant til bagkant) ofte i brystryggens midt til nedre del (col. thorakalis) eller i den øvre del af lænderyggen (col. Lumbalis). En Scheuermann viser sig ofte som “rundryggethed”, men det kan også skyldes andre faktorer, f.eks. en ældre person med knogleskørhed.

Symptomer

Langt fra alle med en Scheuermann får problemer, men det kan i perioder give smerter, nedsat funktion, stivhed og træthed i selve området og i de omkringliggende områder. Ofte vil der ikke være deciderede smerter, når man ikke længere vokser, men nedsat funktion, stivhed og træthed kan stadig forekomme, bl.a. fordi mange vil have en synlig ”rundryggethed” og derfor en ”dårlig kropsholdning”.

Årsager

Årsagen er ikke kendt, men der er en arvelig faktor som spiller ind. Ofte bemærkes det i teenage årene/puberteten, og det ses oftere hos drenge. Vækstforstyrrelsen fører til, at hvirvlerne vokser mere i bagkant end i forkant, hvorved denne kileformede deformitet opstår.

Behandling

Langt de fleste med ms. Scheuermann vil kunne klare sig godt med kiropraktisk behandling og øvelse terapi (stabilitet-, mobilitet-, koordination-, balance-, styrke-, smedighed- og konditions træning), når der laves et ordentligt træningsprogram.
I meget sjældne tilfælde kan et rygkorset eller en ryg operation komme på tale.

Hvad kan du selv gøre

I mildere grader og især hvis patienten ikke er udvokset, kan træning af rygstrækkemuskulaturen hjælpe. Ved at træne rygstrækkerne, som jo bagoverbøjer eller udretter ryggen, kan man påvirke krumningen på mildere morbus Scheuermann-kyfoser, så ryggen bliver normal eller næsten normal, når patienten er udvokset. I sværere tilfælde kan man ikke alene ved træning rette ryggen op. Dog kan træning af rygmuskulaturen stadig i høj grad være en god idé, da funktionen af ryggen bedres. Man er med en stærk ryg bedre i stand til at kompensere for foroverfældningen og kan så leve et normalt liv uden væsentlige rygproblemer.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte