Begrænset bevægelse i skulderled (inkl. frossen skulder)

Definition

Frossen skulder (adhæsiv capsulitis) er stivhed, smerter og nedsat bevægelse i skulderleddet. Det kan ske efter en skade eller over-/fejlbelastning eller som følge af visse sygdomme, f.eks. diabetes. Vævet omkring leddet bliver stift, der dannes arvæv og skulderbevægelse bliver besværlig og smertefuld.

Symptomer

Da skulderleddet ikke kan bevæge sig normalt vil man opleve symptomer ved almindelige dagligdags aktiviteter, f.eks. at tage tøj på, at gå i bad, at køre bil og at sove om natten. Symptomerne kan variere fra milde med let irritation ved almindelige aktiviteter til svære hvor bevægelse af skulderen er helt umulig. Man går typisk igennem tre faser med en frossen skulder, og ubehandlet er det ikke usædvanligt, at det kan tage op imod 2 år at komme igennem.

Årsager

Knogler, ledbånd og sener i din skulder er indkapslet i en kapsel af bindevæv. Ved en frossen skulder fortykkes denne kapsel omkring skulderleddet, hvilket medfører nedsat bevægelse i leddet. Man ved ikke, hvorfor det sker, men det ses ofteere ved personer med diabetes og personer, der har haft deres skulder immobiliseret i længere tid, f.eks efter operation eller fraktur.

Behandling

Som følge af en frossen skulder opstår der ofte spændinger i ryggen, nakken og skulderens led og muskler. Kiropraktik kan med god effekt behandle disse sekundære spændinger og dermed afkortes forløbet.

Hvad kan du selv gøre

Du skal så vidt muligt forsat bruge skulderen inde for smertegrænsen. Både varme og kulde kan være smertelindrende. Din kiropraktor kan instruere dig i øvelser, der kan hjælpe dig med for at øge mobiliteten i din skulder. Øvelserne sigter på at bevæge skulderleddet. Dit engagement i disse øvelser er af stor vigtighed for at forbedre tilstanden.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte