Dislokeret skulder

Definition/diagnose

En dislokeret skulder er en ret voldsom ledlæsion, hvorved de to ledflader i skulderen forskydes fuldstændigt og blivende i forhold til hinanden. Dislokation kan være fulgt af luksationsfraktur med knogleskade til følge. Ofte er der desuden læsioner af de nerver, som passerer leddet.

Symptomer

En dislokation af skulderleddet vil normalt resultere i ret store skuldersmerter, og forværring af smertene ved forsøg på bevægelse af skulderleddet. Ofte kan man også se, at skulderen ikke sidder, som den skal.

Årsager

Den mest almindelige årsag til dislokation af skulderen er fald, hvor man tager fra med hånden på en udstrakt arm. Slaget kan presse overarmen bagud, hvorved ledfladerne forskydes. Det skyldes at kontaktfladerne i leddet er forholdsvist små, og at leddet i høj grad holdes på plads af den omkringliggende muskulatur. Hypermobile personer har større risiko for at opleve denne type af skader.

Behandling

Skulderen skal sættes på plads, helst på hospitalet, da de har mulighed for at foretage en bedøvelse af armen, hvilket gør indgrebet mindre smertefuldt.

Hvad kan du selv gøre

Smertestillende, is-behandling og immobilisation af armen. Efter skulderen er sat på plads, er det vigtigt at træne stabilitet og mobilitet i skulderen, da der er risiko for, at den kan gå af led igen.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte