Spise problemer / amning
God amning
Modermælken indeholder præcis den næring, et spædbarn har brug for de første 6 måneder, så derfor er der altså ikke noget, der hedder, at “der ikke er nok næring i din mælk” !
Ud over at mætte og give næring beskytter de antistoffer, som er i modermælken også mod infektioner (bl.a mellemøre betændelse)og nedsætter risikoen for allergi.
Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning i 6 måneder af samme årsag. Der er dog nogle forholdsregler men skal tage som kvinde.
Uddrag af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, september 2017:
“Sundhedsstyrelsen anbefaler at man ammer sit barn, selvom en række giftstoffer fra forureningen af vores miljø udskilles i modermælken. De danske myndigheder har gennem en årrække fulgt indholdet af visse stoffer i modermælken, og der er sket et markant fald i indholdet. Det konkluderes, at amning fortsat bør støttes og fremmes.
Dog skal man som ammende være opmærksom på:
- spis gerne fisk, men ikke mere end 100 g pr. uge af store rovfisk (tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart).
- brug så lidt kosmetik og creme som muligt
- vælg altid uparfumerede produkter og undgå at bruge parfume
- køb miljømærkede produkter
- farv ikke hår
- undgå produkter på spraydåse
- undgå at male “
Sundhedsstyrelsen har lavet en fin bog om de første 0-2 år.
Ammeetablering
Det kan tage tid at få etableret en god amning. Som med alt andet, der er nyt og skal læres, behøver både mor og baby fred, ro og øvelse.
Mange faktorer influerer på, om I kan etablere en vellykket amning- se Amme succes.
Men når amningen så fungerer, er det let samt en stor fornøjelse og tilfredsstillelse for alle!
Så gør dig selv, din baby og din familie en tjeneste: Giv dig tid og ro til at etablere en velfungerende amning. Dediker de første måneder til din baby med megen hud til hud kontakt tæt på dine bryster,sov/hvil jer sammen, spis sundt og regelmæssigt og drik rigeligt så du har væske nok til mælkeproduktion samt dine egne kropsfunktioner, så du holder din energi oppe.
Du har fået et lille væsen der er 100% afhængig af dig – og det er betyder, at man ikke kan nå det samme sociale liv, som man kunne tidligere.
Så vælg dine uden-hus aktiviteter med omhu. Det er ok at sige “nej tak” til invitationer.
Ammestillinger
Det er vigtigt, at du finder en eller flere gode ammestilling, hvor I begge slapper af, og hvor din baby kan sutte korrekt, så dit bryst stimuleres fra flere kanter til at producere mælk.
Den rigtige sutteteknik bevirker, at du hele tiden producerer den mængde mælk, der er nødvendigt i takt med at din baby vokser.
Forskning viser, at hud mod hud fremmer amningen lige som det viser sig, at mange ammeudfordringer kan afhjælpes med Laid Back, som er en behageligt tilbagelænet ammestilling, hvor du placerer din baby, så hun/han ligger som en lille frø oven på din mave.
Sår/revner på brystvorter
Amningen kan være hård i starten ved brystvorterne.De bliver hærdet “af korrekt brug”,idet dit væv så gradvis vænnes til baby’ens sutten.
Hvis sutteteknikken er forkert, kan det bevirke smerter i brystet og sår på brystvorter,da disse placeres for yderligt i babyens mund og presses for hårdt mod den hårde gane.
Du skal lade din brystvorte røre din baby’s næse, så duften af mælk stimulerer åbningen af munden. Munden skal åbnes højt op og hovedet lægges lidt tilbage for at svøbe brystet korrekt.
Hvis din brystvorte er lille og flad, og din baby ikke kan få fat, kan du nulre, trække eller presse din brystvorte frem så den blive hård og lettere at få fat på.
Når babyen har ordentlig fat, er brystvorten helt inde i barnets mund og berører det første stykke af den bløde gane.Hagen vil nu være presset ind mod dit bryst og læberne omslutte hele området omkring brystvorten.
Brystmælken
Den første mælk, der kommer ud, er blålig og vandigt og er designet til at slukker tørsten.Der vil du høre din baby suttte og synke rytmisk, lidt som når du selv drikker af et glas.Efterfølgende kommer den fede mælk med et højt indhold af kalorier og fedt. For at drive den ud skal der arbejdes lidt hårdere, og du vil nok høre din baby sutte et par gange, før mælken synkes.Det er den fede mælk, der mætter (og derefter giver en god dyb søvn), så derfor er det vigtigt, at babyen tømmer brystet, før det evt.tilbydes det andet bryst.
Melder din baby sig efter 1-2 timer igen og er sulten, skal du tilbyde det bryst du gav af sidst, så du sikrer dig, at din baby får den fede mælk, som babyen ikke fik ved sidste amning.
Faldt din baby i søvn ved dit bryst og først er sulten efter 3-4 t ,skal du tilbyde det andet bryst,da du kan være næsten sikker på, at al den fede mælk i det sidste bryst blev spist under sidste amning.
Hvad kan en kiropraktor hjælpe med?
For at din baby kan placere sig rigtigt i forhold til dit bryst, sutte korrekt, så der skabes et vakuum og derved malke mælk ud af dit bryst kræves det, at reflekserne er intakte fra start, at der mekanisk er fri bevægelighed i tunge, læber, kæbeled og nakkehvirvler samt at nerverne, der styrer at kunne sutte, synke og trække vejret samtidigt, fungerer korrekt.
Her ser vi som kiropraktorer ofte, at en forkert sutteteknik (tunge, kind – eller tindingemuskler), nedsat bevægelighed i nakke og kæbeled eller problemer med at koordinere at kunne sutte, synke og trække vejret under amning, kan give store udfordringer med en vellykket amning, idet babyen værger sig/er urolig ved brystet og er af og på i et væk.
Babyen spiser sig aldrig helt mæt, sover kortere stræk, græder, bliver lagt til bryst for trøst, vil ikke spise roligt – og så er en ond cirkel skabt.
Oplever du, at din baby ikke kan finde ud af at tage dit bryst og spise korrekt, så kontakt os og vi vil ved at afdække din graviditets- og fødselshistorie samt undersøge din baby, se om vi ikke også kan hjælpe jer.
Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.