Hold i lænden, børn

Børn og lændesmerter

Ligesom voksne kan børn have ondt i lænden, og de kan på samme måde som voksne opleve at være begrænset af lændesmerterne. Lændesmerter er en hyppig årsag til smerter hos børn, og det kan have konsekvenser for barnets aktivitetsniveau og skolegang.

7% af børn og unge har oplevet minimum en episode med rygsmerter. Vi ved fra forskning, at børns risiko for at få ryg- og lændesmerter stiger med alderen, og når voksenniveau omkring det 18. år. Vi ved også, at børn og unge med rygsmerter har en øget risiko for at få betydelige rygproblemer i deres voksen liv.

Det er derfor vigtigt, at børnene bliver undersøgt og behandlet, dels for at afhjælpe nuværende smerter, men også for at forbygge smerter senere i livet.

Ud over at have konsekvenser for barnets fysiske formåen, kan lændesmerter også påvirke barnet koncentrationsevne og sociale aktiviteter. Mange børn kan have svært ved at forstå og udtrykke sig i forhold til lændesmerter, særligt første gang de oplever det. Det vil derfor i nogle tilfælde være en voksen, der opdager, at barnet har ondt. Det kan f.eks. være, at  barnet  afholder sig fra at lege med andre, bevæger sig anderledes eller er unormalt irritabelt.

Ligesom voksne vil mange børn med lændesmerter forsøge at undgår situationer, som kan irritere lændesmerterne, f.eks. at bøje sig, løbe frit, bære på tunge ting eller sidde ned i længere tid.

Årsager til lændesmerter

Der er mange årsager til, at børn har eller får ondt i lænden. En mindre gruppe af børn er født med eller anlæg for strukturelle forandringer i skelettet (f. eks Mb. Scheuermann, skoliose), hvilket kan være årsag til smerter i lænden.

Ligesom hos voksne kan lændesmerter hos børn skyldes en ubalance i funktionen af muskler og led, hvilket formodes at være den hyppigste årsag til lændesmerter hos børn.

Dette vil i mange tilfælde give muskelspændinger og fastlåsninger af rygsøjlens led, hvilket betyder, at leddene ikke bevæger sig optimalt.

Disse kan f.eks være opstået som følge af fald, knubs og slag, traumer eller overbelastninger af lænd og nakke,  f.eks. ved at sidde i længere tid med elektroniske konsoller, IPads, mobiltelefoner eller bære på en tung skoletaske.

Det er vigtigt at være opmærksom på børns rygsmerter, og at smerter italesættes og anerkendes. Hvis rygsmerterne er tilbagevendende, vedvarende eller udvikler sig, er det en god ide at få undersøgt barnet. Tidlig håndtering og forebyggelse er vigtig for at mindske risikoen for rygsmerter senere i livet.

Fysisk aktivitet er sundhedsfremmende og vigtigt for at fremme børns motoriske udvikling samt til at nedsætte intensiteten og varigheden af smerter i muskler og led.

Hjælp og motiver derfor dit barn til at være aktiv i leg, fritidsaktiviteter eller sport. For børn i alderen 5-17 år anbefaler Sundhedsstyrelsen fysisk aktivitet mindst 60 min. om dagen af moderat til høj intensitet. Derudover anbefales det at børn i denne aldersgruppe laver fysisk aktivitet af høj intensitet mindst 3 gange om ugen i minimum 30 min. Det er med til at øge muskelstyrken, kondition og bevægelighed, samt styrke knoglerne

Hvis du er i tvivl om, hvordan dit barn hjælpes bedst, kan du søge råd og vejledning hos en kiropraktor.

Er du interesseret i at læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet, så klik på følgende link: https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/fysisk-aktivitet/anbefalinger/5-17-aar

Motion, leg og skader

Motion og fysisk leg kan selvfølgelig også give skader hos børn og unge.

Fald fra  hest, legestativer, svævebaner, træer , uheldige og skæve fald på trampolin fordi andre børns hop påvirker dugen og dermed balancen, hårde taklinger på fodbold – og håndboldbanen, cykel- og motorcross styrt – samt alle de andre småskader og ulykker, man som barn også ryger ind i, kan også give problemer med led og muskler.

Så selvom man ikke har fået konstateret brud på knogler, synlige muskelskader eller andet, så er det en god ide at holde øje med dit barn, om det udvikler smerter efter styrt eller ulykker. Og der kan gå mange måneder og op til år, før det kommer til udtryk!

Hos kiropraktoren

Hvis du vælger at dit barn skal ses af en kiropraktor, vil kiropraktoren lave en grundig undersøgelse for at finde årsagen for smerterne. Kiropraktoren vil kunne hjælpe dig og dit barn med gode råd og evt. muskel- og led behandling.

Ud over muskel og led behandling  kan det være relevant for barnet og dets forældre at modtage vejledning og i nogle tilfælde hjemmeøvelser, som kan forebygge lændesmerter.

Behandling af muskler og led hos børn tilpasses barnets alder, men er som udgangspunkt de samme metoder som man benytter hos voksne med rygsmerter.