Fladt/skævt baghoved

Flade og skæve kranier

Et fladt og skævt baghoved, også kaldet plagiocephali, kan opstå, hvis din baby har en yndlingsside at ligge med hovedet til.

Sjældnere er det skæve kranie opstået allerede i graviditeten, hvis din baby har ligget klemt fast i længere tid op imod hårde strukturer indeni dig, f. eks dit bækken.

Når en baby fødes er det helt naturligt, at kraniet kan være trykket skævt af at være blevet presset ud gennem fødselskanalen, men den skævhed retter sig hurtigt efter fødslen, så længe din baby har fri bevægelighed i nakken.

Hvis din baby derimod hurtigt viser tegn på at foretrække den ene side frem for den anden og lige meget, hvor meget du prøver at lokke med legetøj eller vender din baby’s hoved, trækkes det tilbage til favoritsiden. Sker det både i vågen og sovende tilstand, kan det tyde på, at der ikke er fri bevægelighed i nakken hos din baby.

Efter et stykke tid vil presset på den ene side af baghovedet forme din baby’s kranie, så det bliver fladt. Der er nu udviklet en ”lejringsbetinget kranieskævhed”.

Hvordan den nedsatte bevægelig opstår, er ikke bevist endnu, men meget tyder på, at det er undervejs i fødslen, at det sker.

Snævre pladsforhold, forkert hovedstilling, længere tids fastklemthed, for hurtig uddrivelse eller brug af kop er bare nogle af de situationer, der kan sætte en baby under pres i fødselskanalen.

Nedsat bevægelighed i nakken kan også påvirke evnen til at løfte hovedet symmetrisk i maveleje samt give en forstyrret og dermed ineffektiv amning.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om din baby af sig selv ligger med hovedet lige meget til begge sider.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte