Piskesmæld

Hvad er et piskesmæld (whiplash)?

Et piskesmæld er den piskesmælds-lignende dobbeltbevægelse, der typisk ses hvis du bliver påkørt af en bil bagfra, hvor hovedet først kastes bagover, for så at blive slynget fremad. Piskesmæld opstår derfor oftest ved et bilsammenstød, men skaden kan også forekomme ved andre typer af uheld, f.eks. ved hovedudspring eller hvis man løber ind i noget.

Piskesmæld er derfor ikke en diagnose, men en beskrivelse af hændelsesforløbet.

Klik her for kontakt-information samt tidsbestilling >

Årsagen til at der kan opstå smerter

Man behøver ikke at komme til skade ved et piskesmæld, men hvis det er tilfældet, kan det have flere forskellige årsager. Det pludselige ryk, der opstår, når hovedet slynges frem og tilbage, kan give forstrækninger og fibersprængninger i nakkens muskler og ledbånd. Forstuvning af nakkens led er derfor den hyppigste årsag til smerterne efter et piskesmæld.
Sjældnere sker der skader af bruskskiverne (diskus), ledskred, brud på nakkehvirvlerne, hjernerystelse eller nerve skader.

Symptomer

Symptomerne er meget forskellige fra person til person og vil også være afhængig af graden af skade, der er sket i nakken.
Det er meget almindeligt, at man umiddelbart efter skaden oplever forvirring, vrede, svimmelhed, nakkesmerte og hovedpine. Dette vil som regel hurtigt aftage, hvorefter man kan være uden symptomer i et par timer eller døgn. Dvs. at smerterne ofte er værre dagen efter ulykken, og det skyldes, at forstuvningen af nakken udløser en langsom hævelse, som er værst 1-2 dage derpå. Disse forsinkede smerter svarer til, når man har trænet hårdt og først mærker ømheden dagen derpå.

Herefter er de typiske symptomer smerter eller ømhed i nakke, skuldre, arme samt stivhed i nakkemuskulaturen og hovedpine. Desuden kan der opstå svimmelhed, prikkende og stikkende fornemmelse i arme og fingre, susen for ørene og synkebesvær. Udover smerter kan der opstå problemer med at huske, koncentrationsbesvær og voldsom træthed. Det er naturligt, at man er tappet for energi og har svært ved at samle sig om andet, når man har ondt, fordi kroppen er skadet og bruger meget energi på at spænde/beskytte og på at hele det skadede væv.

Et bilsammenstød er for mange en chokerende oplevelse. Derfor er det almindeligt, at der kan opstå følelsesmæssige reaktioner såsom angst for at køre bil, grådanfald, vrede, forvirring og søvnløshed.

Hos omkring 10 % med piskesmæld opstår der vedvarende gener, som varer mere end 6 måneder. Der vil ofte være flere og mere udtalte symptomer end i det akutte stadium. I mange tilfælde vil det kunne påvirke erhvervsevnen.

Hvad kan du selv gøre?

Har du været udsat for piskesmæld, bør du straks søge hjælp på skadestuen, hos læge eller kiropraktor. Hvis der er gået noget tid siden ulykken, er det også en god idé at få nakken undersøgt, for at finde ud af hvor meget skade der er sket og for at give den mest optimale behandling, så smerterne ikke går hen og bliver vedvarende/kroniske.

Har du været udsat for et piskesmæld, er den bedste førstehjælp at lindre smerterne:

– Læg is på det skadede område( førstehjælp )

– Tag evt. noget smertestillende medicin

– Sørg for at holde dig i gang men respekter din smertegrænse, så overdriv ikke.

Bevæg dig ofte, uden at anstrenge dig, for let bevægelse stimulerer det skadede væv og fremmer dermed ophelingen. Hvis man holder sig helt i ro eller bevæger sig meget stift, f.eks. pga. angst for smerter, vil man få spændte muskler, som forstærker smerten. Man risikerer at opbygge et mønster af smerter, stive bevægelser og spændte muskler og led, der giver endnu flere smerter. Det er dog ofte nødvendigt med mere hvile ind i mellem, da kroppen ofte er meget ”træt”.
Det er vigtigt at undgå at bruge krave, hvis der ikke er alvorlige skader såsom brud på knogler eller ødelagte ledbånd.

Diagnosen

Diagnosen stilles ud fra skadesmekanismen, symptomerne samt en grundig undersøgelse af nakkens led (evt. også andre områder i kroppen), muskler og nerver.
En piskesmældsskade kan oftest ikke ses på et røntgenbillede, en MR eller CT skanning eller andre typer at billeddannende undersøgelser. Men kiropraktoren vil tage et røntgenbillede, hvis der er mistanke om brud eller ledskred i nakken.

Hvad er et piskesmæld? Kiropraktor Lyngby
I de sjældne tilfælde hvor undersøgelsen viser brud på nakken eller alvorlig ødelæggelse af ledbånd, nerver mm. vil der henvises videre til kirurgisk vurdering.

Man kategoriserer piskesmældslæsioner efter nedenfor stående system:

Grad 0: Ingen klager i nakken og ingen fysiske tegn på overbelastning.
Grad 1: Kun klage over smerte, stivhed eller ømhed i nakken. Ingen fysiske tegn på overbelastning.
Grad 2: Nakkeklager og tegn i muskler og led, som ømhed ved tryk og nedsat bevægelighed.
Grad 3: Nakkeklager og neurologiske tegn, som manglende eller svage reflekser, nedsat kraft eller føleforstyrrelser.
Grad 4: Nakkeklager, knoglebrud eller ledskred.

Behandling

Når det ved undersøgelsen er slået fast, at der ikke er f.eks brud på nakken, sigter behandlingen i den akutte fase mod at lindre smerterne. Det sker ved hjælp af isbehandling, ”bløde” kiropraktiske behandlingsteknikker samt øvelser, der øger nakkebevægeligheden og musklernes koordination.
Senere vil det være nødvendigt at sikre, at nakken og ryggens led bevæger sig optimalt, så der er mindst mulig belastning af det skadede område. Dette sker ved brug af kiropraktiske behandlingsteknikker, og derudover vil din kiropraktor hjælpe dig med at få en korrekt holdning, og du vil få vist nakkeøvelser, der vil forbedre dine musklers styrke og funktion. Evt. vil andre øvelser også blive anvendt for resten af kroppen. Det kunne bl.a. være øjebevægelses træning.

Fandt du hvad du søgte?,- Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte