Hovedpine

Hvem får hovedpine?

Næsten alle har på et eller andet tidspunkt oplevet at have hovedpine. Men i nogle tilfælde kan hovedpinen være så stærk eller optræde så ofte, at den får betydning for vores dagligdag og livskvalitet.

Klik her for kontakt-information samt tidsbestilling >

Hvad skyldes hovedpine?

De hyppigste hovedpine typer er:

Spændingshovedpine

Hovedpine af spændingstypen er langt den hyppigste årsag til hovedpine. Spændingshovedpine vil ofte mærkes i begge sider af hovedet som en pressen eller trykken af mild til moderat intensitet, og det kan føles, som om der er bundet en stram ring omkring hovedet. Samtidig med hovedpinen kan der være let madlede eller lys-eller lydfølsomhed, hvis hovedpinen er af moderat intensitet.

Der vil som regel ikke være forværring af hovedpinen ved fysisk aktivitet som f.eks. at gå på trapper eller cykle. Dvs. man vil kunne klare sine daglige gøremål, men med nedsat energi og overskud.
Man kender ikke den præcise årsag til spændingshovedpine, men man ved at flere ting kan være med til at udløse hovedpinen. Bl.a  triggerpunkter i kæbe – og nakkemuskler som behandles hos en kiropraktor.

Nakkehovedpine

Nakkehovedpine (cervikogen hovedpine) giver lette til svære smerter i nakken og/eller baghovedet, der ofte trækker op mod tindingerne, panden eller øjnene. Typisk mærkes smerterne i den ene side men kan være i begge sider af nakke og baghoved. Hovedpinen forværres ofte ved bestemte bevægelser eller stillinger af nakken. ( Nakkesmerter )

Nakkehovedpine menes at skyldes nedsat bevægelse af nakkens led og smerte tilstande fra nakkens led. Smerterne kan blandt andet skyldes forkerte sove-, sidde- eller arbejdsstillinger, hvor hovedet og nakken holdes i samme stilling i længere tid. Ofte forsvinder hovedpinen, hvis nakken’s nedsatte bevægelighed behandles hos en kiropraktor med manipulation, bløddelsbehandling og træning.

Migræne

Migrænehovedpine mærkes typisk kun i den ene side af hovedet, og smerten vil være af moderat til svær intensitet samt dunkende. Ofte har man brug for at hvile i et mørkt stille rum.
Der findes to varianter: Migræne med eller uden aura, hvor aura er de særlige symptomer, der optræder inden migrænehovedpinen.

Ved migræne er hovedpinen ofte ledsaget af kvalme, opkastning og almen utilpashed. Almindelig fysisk aktivitet forværrer hovedpinen, ligesom skarpt lys og høje lyde også virker stærkt generende.

Ved migræne med aura er de typiske aurasymptomer synsforstyrrelser i form af  dobbeltsyn, ”flimmer”, pletter, linier eller synstab og et tåget syn, prikken/stikken eller nedsat følesans i en arm, et ben eller i den ene halvdel af ansigtet. Man kan også have forbigående tale- eller sprogforstyrrelse og svimmelhed. Selve hovedpinen, som oftest er mildere, starter under aurasymptomerne eller inden for en time efter deres ophør.
Man kender ikke den præcise årsag til migræne, men for migræne med aura har man fundet, at der sker en sammentrækning af nogle af hjernens kar under aura-fasen.
Der ses en tendens til migræne i familier, og anfaldene kan starte allerede i barneårene.

Mange lider af både migræne og spændingshovedpiner, og derfor kan kiropraktisk behandling lindre mange af migræne patienters hovedpiner.

Klyngehovedpine (Hortons’s hovedpine)

Klyngehovedpine, der er mere sjælden end migræne, optræder hyppigst hos mænd. Smerterne er yderst intense, brændende og borende, altid halvsidige og lokaliseret omkring pande, tinding og øjenområde. Under anfaldene optræder der ofte rødme og tåreflåd i det smertende øje, og der kan også være hævet øjenlåg, lille pupil, løbende næseflåd og eventuelt svedudbrud i panden.

Smerterne optræder oftest i ”klynger” af 1-3 måneders varighed, men der findes også en kronisk form, hvor smerterne er tilstede næsten hver dag året rundt. Det enkelte anfald varer ofte 1 time, og der kan være 1-8 anfald pr. døgn. Årsagen til anfaldene kendes ikke.

Medicin fremkaldt hovedpine (Medicinoverforbrugshovedpine -MOH)

Denne kroniske hovedpine (>15dage /måned) kan opstå efter et forbrug på mere end ca. 50 gram (3-4 tabletter dagligt) Kodymagnyl, Ibuprofen, Ipren, Treo, Pamol, Panodil, Pinex , triptaner, ergotamin, opioider eller lignede pr. måned i mere end 3 måneder. Migræne medicin kan også give medicin fremkaldt hovedpine ved dagligt forbrug. Derfor er det meget vigtigt, at være meget opmærksom på ikke at tage for megen medicin imod hovedpine.

Der findes selvfølgelig mere alvorlige årsager til hovedpine f. eks., hovedtrauma, meningitis, hjerneskader, for højt blodtryk mm. men disse årsager beskæftiger vi os ikke med her.

Hvad kan udløse hovedpine?

Det er kendt, at der er flere ting i vores omgivelser, der kan udløse hovedpine. Oftest er det et sammenspil af flere ting, der udløser hovedpinen.
Forestil dig, at din bil har været hos mekanikeren, og at han ikke har sat det ene hjul ordentlig på. Bilen kan godt køre, men der er risiko for at hjulet falder af, hvis du kører over et bump i vejen eller kører for stærkt. Men årsagen til, at hjulet falder af, er jo ikke alene, at du har kørt for stærkt. På samme måde kan der også være flere ting, som sammenlagt udløser din hovedpine.

Følgende er eksempler på medvirkende årsager til hovedpine:

• Uregelmæssige måltider eller indtagelse af eksempelvis kaffe (for meget eller ”for lidt”), chokolade, te, ost, citrusfrugter eller alkohol (specielt rødvin)

• For lille væskeindtag (dehydrering)
• For lidt, for megen eller for dårlig kvalitet af søvn
• Stress i hverdagen, både hvad angår psykisk, fysisk og ”kemiske forhold” (kost, væske,      hormoner mm.)
• For lidt motion
• Rygning
• Dårlige arbejdsstillinger, indemiljø eller kropsholdning med spændinger i nakke og skuldre
• Hovedpine kan hos kvinder opstå i forbindelse med at den månedlige blødning begynder eller slutter, under ægløsning, i overgangsalderen eller ved brug af hormoner (bl.a. P-piller)

Hovedpinedagbog

Hvis du ofte er plaget af hovedpine, kan du lave en hovedpinedagbog , for så får du måske et billede af, hvad det er, der udløser hovedpinen, eller du kan lære at undgå de ting eller situationer der udløser den.
Det vil også være en god idé at tage hovedpinedagbogen med til din kiropraktor, som så kan stille nogle supplerende spørgsmål, der gør, at I sammen finder mønstrene.
Jo bedre du kender din hovedpine, jo mere kontrol får du og kan derfor bedre styre den, så den ikke styrer dig!
Klik her for at downloade dagbog ( Pdf )

Du kan også lægge et gratis program ind på din mobil og på denne føre en elektronisk dagbog. Der er mulighed for på en let måde at kategorisere det enkelte migræne anfald med intensitet, varighed, trigger evt medicin og virkninger. Programmet kan let tilpasses den enkelte bruger.

(Skærmbilleder fra iphone med programmet Min Hovedpine)

Min Hovedpine app’en kan gratis downloades fra iPhones App Store eller via Androids GooglePlay

Diagnosen

Kiropraktoren stiller hovedpinediagnosen ud fra en dybdegående samtale og undersøgelse af bl.a. kroppens led, muskler og nerver. I nogle tilfælde vil det desuden være nødvendigt at tage et røntgenbillede af nakken for at kunne stille diagnosen.
De forskellige hovedpineformer, der findes, kræver hver især forskellig behandling, og derfor er det vigtigt, at der fra starten stilles en korrekt diagnose.

Behandling af hovedpine

Spændingshovedpine og nakkehovedpine

Dårlig arbejdsstilling, hårdt fysisk arbejde og ”stress” er nogle af de mange årsager der kan være medvirkende til hovedpine. Det skyldes, at kroppens muskler og led kommer på overarbejde og de reagerer ved at spænde op – på samme måde som du ville opleve muskel- og ledspændinger efter at have deltaget i et maraton, du ikke har trænet til. Forskellen er dog, at et maraton udføres på nogle timer, hvorefter muskler og led får lov at komme sig, hvorimod en dårlig arbejdsstilling belaster dine led hver dag.

Kiropraktoren vil hjælpe dig med at finde de udløsende årsager til din hovedpine og hjælpe dig med at undgå disse. Samtidig vil den kiropraktiske behandling være rettet mod at reducere muskelspændinger og forbedre ledbevægelse i bl.a. nakke, ryg og skulder med forskellige kiropraktiske teknikker. For at forebygge hovedpine kan det desuden blive nødvendigt med korrektion af din kropsholdning og træning (bevægelse, styrke, balance, stabilitet mm.).

Migræne

Kiropraktisk behandling kan i nogle tilfælde reducere eller helt fjerne migræneanfald, men den har ingen effekt, når først migræneanfaldet er startet. Her er det nødvendigt at anvende en medicinsk behandling.

Klyngehovedpine

Behandlingen af klyngehovedpine er en specialist (speciallæge) opgave.

6 Gode råd når du har ondt:

1) Bruge is.
Is dæmper smerten. Læg en ispose, pakket i et klæde (viskestykke), på de ømme nakkemuskler i max 10-20 minutter, og gentag evt. hver time.
2) Bruge varme.
Nogle finder en varmepude eller lignende lindrende, men varmen kan også forværre de akutte smerter, så læg mærke til din egen reaktion.
3) Holde dig aktiv.
Moderat fysisk aktivitet hjælper bl.a. på blodgennemstrømningen til området. Hvis hovedpinen er slem, kan det dog være nødvendigt at lægge sig lidt.
4) Massere nakke, skuldre, ansigt og hovedbund samt lave udspændingsøvelser.
5) Sørg for at få nok væske.
6) Få flere individuelle råd, når du er hos kiropraktoren.

Fandt du hvad du søgte?,- Ellers spørg kiropraktoren,-  klik på hjertet.Hjerte