Upper crossed syndrom / holdningsproblemer
Upper og lower crossed Syndrom:
Upper crossed syndrom og lower crossed syndrom, er som navnet siger et syndrom og ikke en godkendt diagnose. Det er den tjekkiske læge Vladimir Janda som har beskrevet disse tilstande/syndromer tilbage i 1987-1988.
Hvad forstår man ved ”upper og lower crossed syndrom”?
Det der kendetegner både upper crossed og lower crossed syndrom er, at en gruppe af muskler er for stramme, samtidigt med at der er svaghed i de modsat arbejdende muskel-grupper. Har man upper cross syndrom vil man ofte få at vide, at man har en dårlig ”holdning”, da kroppen ofte er lidt foroverbøjet, skuldre let fremad rettet og hovedet let fremskudt. Ved upper cross syndrom vil muskelgrupperne i nakke og bryst være for stramme og musklerne i halsen og mellem skulderbladene vil være for svage. Denne ubalance i området kan spille ind på at man kan få ømhed og smerter, typisk hovedpine samt nakke- og skuldersmerter. Flere oplever også træthed grundet spændingerne og måske dårlig søvn. Hvis problemet står på i længere tid kan større ændringer finde sted, hele funktionen i området ændres dvs. leddenes og musklernes funktion, bevægelse og styrke. Der er flere som mener, at hvis det står på alt for længe, kan det være en medvirkende medårsag til ”kroniske” spændinger-og smerter og måske endda slidgigt (artrose). De personer indenfor sundhedsvæsenet som arbejder meget med led og muskler (kiropraktorer, fysioterapeuter og nogle læger), er dem som ofte kender til disse syndromer.
Årsager
Den dårlige holdning ved crossed syndrom kan have flere årsager. Den kan være medfødt, men i mange tilfælde udvikles den gennem den måde, man bruger sin krop på. Det kan være ved, at man sidder ned i længere tid. Typisk ved brug af computer og telefoner, men også bilkørsel, cykling og for lang tid i sofaen. Træning, hvor man fokuserer på visse dele af kroppen er også en kendt årsag til tilstanden, især i styrketrænings alene hvor man træner ”det man ser i spejlene”, dvs, ofte bryst, mave og overarme. Folk med synsproblemer kan også være udsatte. F.eks. tendens til ”trætte” øjne, gør ofte man spænder mere op i nakke og skyder hovedet/skuldre fremad. Briller med glidende overgang, kan af og til skabe samme problemer.
Hvordan kunne en typisk behandling af upper crossed syndrom se ud:
Behandlingen varierer alt efter årsagen, men ofte vil den være rettet mod at mindske muskel- og ledspændinger, hvilket kiropraktoren gør med forskellige former for led- og muskelfrigørende behandlinger. Ved crossed syndrom er det meget vigtigt at behandlingen kombineres med øvelser, der sigter på at opnå et bedre bevægemønster mellem de involverede muskler. I nogle tilfælde kan synstræning også være en del af behandlingen. Din kiropraktor vil kunne vejlede dig til hvilken træning, der er bedst for dig og samtidig lave et træningsprogram. Desuden vil mindre justeringer i din dagligdag (f.eks arbejdsplads og motion) også kunne være med til at afhjælpe problemet.
Kan man selv gøre noget?:
Start tidligt med forebyggelse, søg hjælp for vejledning og information, især hvis der er arvelige forhold i familien, så som mb. Scheuermann. Som tidligere nævnt handler det især om, at træne de involverede muskler. Det betyder, at de svage muskler skal styrkes og de spændte muskler skal afspændes. Endvidere er det også vigtigt, at man er opmærksom sin holdning i hverdagen, og at man undgår ensidige arbejdsstillinger. Man kan evt. benytte holdningskorrigerende tøj. Og ellers er det vigtigt at du bruger den information, du får fra din kiropraktor! 🙂 Kiropraktoren kan hjælpe dig med både behandling, specifikke øvelser, holdningskorrektion og øvelses terapi.
Man kan have både upper crossed syndrom og lower crossed syndrom i kombination. Dette kaldes for “Layer syndrom”.
Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.