Hold i nakken

Definition

Smerter der pludseligt opstår i nakken. ”Hold i nakken”, ”en nerve i klemme” og ”låsning i nakken” er nogle af de betegnelser, der bruges om denne type af smerter.

Symptomer

Ved akut opståede nakkesmerter kan du opleve stivhed i nakken, hvor hovedet ikke kan bevæges frit. Der kan være symptomer i ryggen, skulderen, armen og helt ud i fingrene. Nakkesmerterne kan også føre til hovedpine, svimmelhed og synkebesvær. Det kan være meget ubehageligt, men det er sjældent farligt. Smerterne vil i de fleste tilfælde aftage i løbet af få dage, ellers bør du opsøge en kiropraktor og få det undersøgt nærmere. Hvis det bliver ved med at gøre ondt, er det vigtigt at blive undersøgt.

Årsager

Hold i nakken optræder oftest hos unge eller midaldrende og udløser en smertefuld muskelspasme efter en “forkert bevægelse” af nakken. Der opstår en smertebetinget spænding i nakken. Det formodes, at denne spænding fremkaldes af en fejlbelastning af facetleddene, som er de små glideled, der forbinder ryg- og nakkehvirvlerne.

Behandling

Hold i nakken kan med god effekt behandles af en kiropraktor, hvor problemet behandles med ledfrigørende manipulation. Behandlingen sigter på at øge bevægeligheden af leddet med specifikke tryk. Det vil mindske smerterne og øge bevægeligheden i nakken. Ofte vil kiropraktoren også anvende andre frigørende teknikker for bløddelene (muskler, sener, ledbånd eller andre væv omkring leddet).

Hvad kan du selv gøre

Det bedste du kan gøre er at holde dig i bevægelse, også selv om det gør lidt ondt. Det gælder om at få den onde cirkel brudt. Bevægelse hjælper nakken til at slappe af og finde tilbage til sit naturlige bevægemønster. Hvis du har behov for det, kan du de første par dage forsøge om smertestillende medicin af den type, der fås i håndkøb (f.eks. Paracetamol) hjælper. Følg anvisningen på medicinen. Du kan også prøve om smerterne lindres, hvis du køler området med is.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte