Skoliose

Definition

Skævhed eller sidekrumning i rygsøjlen, så ryggen får en C- eller S-form. Skoliosen ses oftest i brystryggen, men kan forekomme i hele rygsøjlen.

Symptomer

Mange har ingen symptomer, selvom de har en lille skævhed i ryggen. Hvis man har en skævhed på 10 grader eller derover, kalder man det en skoliose, og man kan opleve forskellige problemer. Man kan have en skæv holdning, skulderhøjden kan være uens og man kan i nogle tilfælde se, at ribbenene på den ene side buler mere frem. I perioder kan der være smerter, nedsat funktion, stivhed og træthed i skoliosens område og i de omkringliggende områder. I sværere tilfælde kan man opleve nerverodstryk og påvirkning af hjerte- og lungefunktion.

Årsager

Den største gruppe af skolioser er idiopatiske (uden kendt årsag), men skoliosen kan også være forårsaget af forskellig benlængde, diskusprolaps, medfødte ændringer i formen af hvirvellegemerne og i sjældnere tilfælde neuromuskulære sygdomme.

Behandling

Normalt kan man ikke fjerne en skoliose hos en voksen person, men der kan gøres meget for at lindre problemerne og forbedre funktionen af leddene med behandling. Kiropraktoren benytter sig af rådgivning om, hvordan du skal forholde dig i din hverdag. Ledfrigørende manipulation og mobiliserende behandling, forskellige massageteknikker og anden bløddelsbehandling samt øvelser og træning. I svære tilfælde anvender man korset og sjældnere kan operation komme på tale.

Hvad kan du selv gøre

I mildere grader og især hvis patienten ikke er udvokset, kan træning af rygmuskulaturen hjælpe. Ved træning kan man påvirke krumningen på mildere skolioser, så ryggen bliver normal eller næsten normal, når patienten er udvokset. I sværere tilfælde kan man ikke ved træning rette ryggen op. Dog kan træning af rygmuskulaturen stadig i høj grad være en god idé, da funktionen af ryggen bedres. Man er med en stærk ryg bedre i stand til at kompensere for skævheden og kan så leve et normalt liv uden væsentlige rygproblemer.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte