Hold i øvre ryg

Definition

Smerter der pludseligt opstår i brystryggen (den del af ryggen, der strækker sig fra skulderåget til de nederste ribben). Hold eller låsning i ryggen, hekseskud og en nerve i klemme er nogle af de mange betegnelser, der bruges om denne type af smerter.

Symptomer

Symptomerne på et hold i den øvre del af ryggen kan opleves meget forskelligt. Hos nogle føles det som om noget er i klemme i ryggen eller noget stikker i ryggen. Man kan også føle det, som om der er noget, der spænder eller gør ondt under skulderbladene eller, som der er noget, der trækker om eller mærkes på forsiden af brystkassen. Det er ikke usædvanlligt, at smerterne også føles som en ’pressen’ for brystet.

Årsager

Hold i ryggen opstår ofte akut (pludseligt og uventet). Man kan ikke med sikkerhed sige, hvad der er årsag til et hold i ryggen. Derfor kan man som patient opleve, at man får en forskellig forklaring alt efter, hvem man taler med. Fagfolk kalder den type smerter for akutte eller uspecifikke rygsmerter. Dem, der oplever et hold i ryggen, kan tit fortælle, at det startede efter ”en forkert bevægelse”, men det er ikke nødvendigvis altid en belastende bevægelse, der angives som grund til smerterne. Af og til mener patienten, at årsagen er, at ”jeg fik kulde” eller ”jeg sad på en dårlig stol”, og tit kan de slet ikke finde ud af, hvad der udløste problemet, det startede bare nærmest af sig selv.

Årsagen til et hold i ryggen er ikke fundet endnu, men de mest sandsynlige forklaringer på smerterne er:

• at der er en del af selve leddet (ledkapslen) eller et lille stykke brusk, der findes inde i leddet, der er kommet i klemme
• at der er opstået krampelignende spændinger i musklerne omkring leddene, og det mærkes som smerte

Et hold i ryggen kan altså bestå af flere ting, der forstærker og forværrer hinanden i en ond cirkel.

Behandling

Hold i ryggen kan med god effekt behandles af en kiropraktor, hvor problemet behandles med ledfrigørende manipulation. Behandlingen sigter på at øge bevægeligheden af leddet med specifikke tryk. Det vil mindske smerterne og øge bevægeligheden i ryggen. Ofte vil kiropraktoren også anvende andre frigørende teknikker for bløddelene (muskler, sener, ledbånd eller andre væv omkring leddet).

Hvad kan du selv gøre

Det bedste du kan gøre er at holde dig i bevægelse, også selv om det gør lidt ondt. Det gælder om at få den onde cirkel brudt. Bevægelse hjælper ryggen til at slappe af og finde tilbage til sit naturlige bevægemønster. Hvis du har behov for det, kan du de første par dage forsøge om smertestillende medicin af den type, der fås i håndkøb (f.eks. Paracetamol) hjælper. Følg anvisningen på medicinen. Du kan også prøve om smerterne lindres, hvis du køler området med is.
Al forskning tyder på, at du kommer dig hurtigere, hvis du holder dig aktiv, og hvis det overhovedet er muligt, undgår at sygemelde dig fra arbejde. Forskning har vist, at styrkende rygøvelser sjældent hjælper på akut hold i ryggen.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte