Brystsmerter

Nedenstående er et uddrag fra artiklen ”Falsk alarm…” i bladet ”Kiropraktik og sundhed” 3:2007.

Over halvdelen af dem, der indlægges akut til observation for livstruende hjerteproblemer, slipper med forskrækkelsen. Hjertet fejler intet – men i næsten hvert femte tilfælde gør ryggen.

Rigtig mange der går til lægen med smerter omkring hjertet, viser sig at kunne hjælpes gennem kiropraktiske behandlinger af deres ryg. De lider af det, der populært kandes brystrygsmerter – med et fint ord thorakalt facetsyndrom.

Margit Christiansen er en af dem. Før hun fik konstateret thorakalt facetsyndrom og kom i behandling hos en kiropraktor, måtte hun to gange med fuld udrykning på sygehuset med mistanke om hjerteanfald. Første gang i november 2005.

– Jeg fik pludselig ondt i brystkassen. Det var som, om at smerten gik igennem mig, og som en trækken i hjertehøjde fra ryggen om til brystet, fortæller Margit, der levende husker både første og andet anfald, og begge gange blev jeg lige slemt forskrækket.

– Smerterne gjorde mig helt stakåndet, jeg blev så bange og det gjorde bare alting værre, fortæller Margit.

Under den første indlæggelse blev Margit undersøgt for blodprop i hjertet og andre hjerterelaterede årsager til smerterne, men hun blev udskrevet igen efter få dage. Hjertet fejlede ingenting – men hun havde stadig smerter i brystet. Dem fik hun smertestillende medicin for.

Nyt liv

Efter 10 måneder med kroniske smerter i brystet var den gal igen. Margit blev indlagt, men lægerne fandt ingenting. Nu blev hun henvist til en smertespecialist. Heller ikke han kunne hjælpe, for selvom smerterne fortog sig efter behandlingerne, kom de igen efter fire-fem dage.

Men nu var den 50-årige social- og sundhedsassistent klar til at følge det råd, hendes egen læge for længst havde givet hende: Hun skulle gå til kiropraktor.

– Det havde han prøvet at overtale mig til flere gange, men nu havde jeg simpelthen så ondt, at jeg bare måtte gøre noget, fortæller Margit, der på det tidspunkt havde haft konstante smerter i brystregionen i tre år.

– Når man har smerter hele tiden, går det ikke bare ud over ens humør og livskvalitet. Man bliver også mindre aktiv, og det gør bare det hele værre. Man kan næsten ikke kende sig selv til sidst, fortæller Margit. Samtidig var det virkelig svært at leve med angsten, fordi jeg ikke vidste hvad det var.

Så hun opsøgte en kiropraktor, og det blev starten på en smertefri hverdag og en betydelig forbedring af livskvaliteten.

Efter et halvt års tid og en god del behandlinger suppleret med en håndfuld lette øvelser blev Margit sit gamle jeg igen.

Almindeligt

Hvert år indlægges tusindvis af danskere til observation for blodpropper og andre livstruende hjertesygdomme. Men nyere dansk forskning viser, at det heldigvis er falsk alarm i over halvdelen af tilfældene. I stedet er der tale om helt andre lidelser, der kan fremkalde de samme symptomer og oplevelser som ved et hjerteanfald. Men det er de færreste der ved, at de voldsomme brystsmerter ofte stammer fra ryggen.

Over halvdelen af de danskere der hvert år indlægges akut til observation for livstruende hjerteproblemer, slipper med forskrækkelsen. Hjertet fejler intet, men i næsten hvert femte tilfælde gør ryggen. En fastlåsning i ryghvirvlerne kan nemlig fremkalde så stærke smerter i brystet, at symptomerne kan ligne et hjerteanfald.

Hvordan føles thorakalt facetsyndrom?

Symptomerne på et thorakalt facetsyndrom er skarpe smerter i ryggen, i siden eller foran på brystet. Tit beskrives det som man er blevet stukket i ryggen med en kniv. Hosten og nysen gør det tit værre og det kan være svært at trække vejret rigtigt igennem. Nogle gange ligner symptomerne de der ses ved blodprop i hjertet, galdestens- eller nyrestensanfald. Smerterne starter som regel uden forudgående varsel, til tider i forbindelse med en uvant eller forkert bevægelse.

Hvorfor får man ondt?

Smerterne kommer fra en nedsat bevægelighed af nogle bueled i ryggen (facetled), nærmere betegnet i brystryggen. De er meget følsomme, specielt hvis de ikke bevæger sig normalt.

Ofte kommer der samtidig muskelkramper og smerterne trækker frem i brystet og kan være meget voldsomme.

Man behøver ikke blive udsat for noget voldsomt, for at få et thorakalt facetsyndrom. Det kan komme bare af et nys, og pludselig er smerterne der. Men selvfølgelig kan det også komme af lang tids forkert belastning af ryggen. Personer med slidgigt i brystryggen er disponerede, men thorakalt facetsyndrom forekommer ofte i normale rygge og i alle aldersgrupper, også hos børn.

Undersøgelse

Desværre søger mange patienter først kiropraktisk behandling meget sent i forløbet – og tit efter flere år med undersøgelser, smerter og smertestillende medicin. Thorakalt facetsyndrom er nemlig svært at diagnostisere uden kiropraktorens specialviden om rygsøjlen.

Patienten selv har meget svært ved at lokalisere præcist, hvor smerterne kommer fra, og fastlåsningen kan ikke ses på et røntgenfoto. Kiropraktoren er derimod uddannet til at mærke ryggens bevægelighed med fingrene, og det kan gøres forholdsvis enkelt.
Diagnosen stilles således ved at kiropraktoren mærker på ryggens muskler og led. Hjerteproblemer og lungesygdomme udelukkes ved, at kiropraktoren måler blodtryk, puls samt lytte på hjerte og lunger.

Hvis man oplever kraftige smerter i brystryggen, som trækker frem til brystet er det dog vigtigt at man straks søger læge! Men har man så fået konstateret, at det ikke er et hjerteanfald, og at der heller ikke er et på vej, så er der store chancer for, at årsagen til smerterne er et thorakalt facetsyndrom.

Ny forskning

På Odense Universitets Hospital har man problemstillingen med de voldsomme brystsmerter, der maskerer sig som hjerteanfald tæt inde på livet hver eneste dag.

– Akut opståede brystsmerter er en af de hyppigste årsager til, at folk henvender sig på medicinsk skadestue, fortæller professor i kardiologi, Torben Haghfelt.

– På Kardiologisk Modtage Afsnit modtager vi i gennemsnit seks akutpatienter, med disse symptomer om dagen. Ud af disse seks viser det sig, at 15-25 % ikke har hjerteproblemer men derimod lidelser i muskler og led, vurderer han.

Odense Universitets Hospital har været en del af det nyeste forskningsprojekt på området. ”Diagnose og behandling af muskuloskeletale brystsmerter hos patienter mistænkt for angina pectoris”, der er blevet gennemført af seniorforsker ved Nordisk institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik Henrik Wulff Christensen.

Mens hjerteafdelingen behandlede de hjertesyge, lod de hjerteraske sig undersøge af et forskerhold af kiropraktorer og ph.d.-studerende. Af disse havde 18 % smerter, der stammede fra muskler og led, hovedsageligt brysthvirvelsøjlen – 85 % af dem fik det ”væsentligt bedre” eller ”bedre” efter kiropraktisk behandling.

Forskningsprojektet undersøgte ikke kun effekten af kiropraktisk diagnose og behandling, men så også på patienternes livskvalitet før og efter den kiropraktiske behandling. Og forskerne kunne konstatere, at de hjerteraske patienter ved projektets start, havde samme dårlige livskvalitet som de hjertesyge. Men de hjerteraske oplevede markant forbedring af deres livskvalitet i løbet af behandlingen.

– Det ville være godt hvis hjertelæger bliver mere opmærksomme på at henvise hjerteraske patienter til undersøgelse for eventuelle muskuloskeletale lidelser, siger Henrik Wulff Christensen. Det ville ikke alene være samfundsøkonomisk gavnligt, fordi patienterne bliver hurtigere raske og fuldt funktionsdygtige på arbejdsmarkedet, det vil også give patienterne deres gode liv tilbage, tilføjer han.

Let at behandle

Behandlingen for thorakalt facetsyndrom hos en kiropraktor er en forholdsvis enkelt sag, og oftest ses der allerede en væsentlig forbedring efter første behandling. Det kan være lidt forskelligt, hvor mange gange der skal til, men som tommelfingerregel kan man regne med, at hvis smerterne kun har været der i kort tid, skal der ikke så mange behandlinger til. Har de været der længe, tager det længere tid, før led og muskler igen fungerer optimalt og stabilt. Men herefter kan patienten selv understøtte behandlingen med nogle lette øvelser.

Fandt du hvad du søgte?,- Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte