Menisk og brusk skader

Definition

Hvert knæ har en menisk på indersiden og en på ydersiden af knæet, samt et lag af brusk på hver knogle i leddet. Meniskens vigtigste opgave er at fordele vægten fra lårbenet (overbenet) til skinnebenet (underbenet). Man regner med at menisken bevirker, at trykket mellem knoglen fra overben/lår og underbenet/skinnebenet ca. forbedres med en faktor 8, altså fordeler trykket på brusken. Menisken er dog også vigtig for knæstabilitet. Dvs. menisken er meget vigtig for et ”sundt” knæ. Hvis store dele af menisken fjernes, er der overvejende stor sandsynlighed for at få for tidlig slidgigt i knæet. Hos yngre mennesker bliver menisken ofte skadet ved kontaktsport eller f.eks. ved skistyrt. Hos ældre kan skaden ske noget lettere, da menisken ofte er svagere og mere slidt.

Symptomer

Smerter i knæet. Det vil ofte føles som om, at noget kommer i klemme, så man ikke kan strække eller bøje knæet frit, men symptomerne kan også være mere diffuse. En skade, der medfører at knæet hæver kraftigt i løbet af et par timer, bør henvises til en ortopædkirurg for yderligere undersøgelse, da det tyder på, at der er en blødning inde i knæet.

Årsager

Menisk- og brusklæsioner opstår hyppigst ved forvridning af knæet, f.eks. under sportsudøvelse. Det er oftest den inderste menisk, der bliver beskadiget. Læsionen kan sidde forskellige steder og nogle gange forskubbes en del af menisken eller brusken ind i selve leddet (mus i knæet), hvorved leddet kan låse.

Behandling

Smerter i knæet bør undersøges, og hvis der ikke findes større skade, kan kiropraktoren i mange tilfælde hjælpe dig med behandlingen. Kiropraktisk gælder det om at få hele ”kæden” dvs. fra fod, knæ, hofte bækken, ryg mm til at fungere optimalt, og træningsmæssigt gælder det om, at kroppen på alle områder er i balance og i ”topform”. Hvis der er mistanke om beskadigelse af menisken eller brusken, kan det være nødvendigt med nærmere undersøgelse ved f.eks. en ortopædkirurg.

Hvad kan du selv gøre

Ved akutte knæ smerter er det som regel nødvendigt med aflastning. Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt. Det kan være nok til, at generne går over af sig selv. Man kan eventuelt lægge is på knæet (brug en ispose med et viskestykke omkring og hold den på knæet i ca. 15 minutter) eller tag et mildt smertestillende middel, f.eks. paracetamol.

Hos kiropraktoren vil du blive instrueret i styrke og/eller balance og smidighedsøvelser, hvis dette er nødvendigt.

Af hensyn til forebyggelse af knæskader er det en god ide at tabe sig, hvis man er overvægtig.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte