Ledbåndsskader (korsbånd mm.)

Definition

Korsbåndene er 2 stærke ledbånd, som sidder inde i knæet. De kaldes det forreste korsbånd og det bagerste korsbånd. Deres formål er primært at stabilisere knæet, dels så underbenet ikke kan glide for langt frem og for langt tilbage samt at begrænse knæets rotation. Dette gøres dog også sammen med andre ledbånd, muskler, sener, menisk, led kapsel mm. Der er også nogle vigtige nerve fiber i korsbåndet, bl.a. nogle som kaldes propioreceptive fiber, som er med til at fortælle hjernen, hvor knæet befinder sig (f.eks om det er bøjet eller strakt). Man kan som hovedregel godt klare sig uden sit korsbånd. De fleste kan optræne musklerne omkring knæet, så det bliver rimeligt stabilt. Træner man dog f.eks. fodbold eller håndbold på elite niveau, vil man ofte få en operation, hvor man tager en sene fra et andet sted i benet og sætter det ind som et nyt ”korsbånd”. Ved korsbåndsskader vil der altid være forøget sandsynlighed for at få slidgigt tidligere i knæet, end hvis knæet ikke havde været skadet.

Symptomer

Ofte vil man kunne fornemme et smæld i knæet, efterfulgt af smerter. Knæet hæver kraftigt op på grund af blødning fra korsbåndet. Der vil være smerter og hævelse i knæet i de efterfølgende dage/uger. Når først der er kommet ro i knæet, giver en korsbåndsskade ikke i sig selv smerter. Senere i forløbet er problemet, at man føler, at benet giver efter eller er ustabilt. Man får en fornemmelse af manglende styring af underbenet.

Årsager

Korsbåndsskade opstår hyppigst ved forvridning af knæet, f.eks. under sportsudøvelse. Det er oftest det forreste korsbånd, der bliver beskadiget, og det resulterer i, at skinnebenet kan skride frem i forhold til lårbenet.

Behandling

Smerter i knæet bør undersøges, og hvis der ikke findes større skade, kan kiropraktoren i mange tilfælde hjælpe dig med behandlingen. Kiropraktisk gælder det om at få hele ”kæden” dvs. fra fod, knæ, hofte, bækken, ryg mm til at fungere optimalt, og træningsmæssigt gælder det om, at kroppen på alle områder er i balance og i ”topform”. Hvis der er mistanke om beskadigelse af ledbånd, kan det være nødvendigt med nærmere undersøgelse ved f.eks. en ortopædkirurg. Nogle gange må man foretage en operation, men det er langt fra altid.

Hvad kan du selv gøre

Ved knæsmerter er det som regel nødvendigt med aflastning. Man bør skåne knæet mod belastning, hvis det er smertefuldt. Det kan være nok til, at generne går over af sig selv. Man kan eventuelt lægge is på knæet (brug en ispose med et viskestykke omkring og hold den på knæet i ca. 15 minutter) eller tag et mildt smertestillende middel, f.eks. paracetamol. Af hensyn til forebyggelse af knæskader er det en god ide at tabe sig, hvis man er overvægtig. Tilmed skal man holde den forreste lårmuskel smidig med stræk øvelser for at give mest mulig bevægelsesfrihed til knæleddet, når det bruges.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte