Forstuvninger / forstrækninger (ledbånd, muskelskader)
Definition
En forstuvning eller forstrækning i håndled eller fingre er en beskadigelse af ledbånd eller bløddele omkring leddet. Forstuvninger varierer i sværhedsgrad fra banale til alvorlige ledbåndsskader. Skader på håndleddet, som f.eks. et forstuvet håndled, er meget almindelige, og kan være ganske generende, når man tænker over, hvor meget vi bruger netop hænderne og dermed håndleddet i hverdagen.
Symptomer
De mest almindelige symptomer på et forstuvning er smerter ved bevægelse af leddet samt hævelser og misfarvning omkring leddet.
Årsager
Grunden til at håndleddet er udsat for flere forstuvninger end så mange andre dele af kroppen, er at vores naturlige reaktion, når vi falder, er at “tage fra” med hånden. Herved udsættes håndleddet typisk for en uvant, stor belastning, hvilket kan resultere i en forstuvning. Afhængig af sværhedsgraden vil der ofte være normal ledfunktion i løbet af 3-6 uger, enkelte gange kan det dog tage længere tid.
Behandling
Hvis man har smerter på grund af en forstuvning eller forstrækning, kan der opstå spændinger i resten af armen. Kiropraktik kan med god effekt behandle disse sekundære spændinger.
Hvad kan du selv gøre
For at undgå eller mindske hævelse, skal man give leddet ro og lægge noget koldt på leddet. Det kan være ispose eller pose frosne ærter. Der skal et lag klæde mellem isen og huden, ellers kan der opstå forfrysninger af huden. Der lægges is på i 15 minutter med 60 min. pause imellem i 3 timer, men gerne op til 1 døgn. Senere er det vigtigt at udføre forskellige øvelser for hånden for at styrke musklulaturen omkring leddet.
Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.