Slidgigt i albuen – slimsækbetændelse

Definition/diagnose

Ved slidgigt nedslides brusken i albuerleddet, og knoglerne skurrer mod hinanden. Der kan også dannes udvækster af knoglevæv omkring leddet, hvilket kan forværre symptomerne.

Symptomer

Symptomerne ved slidgigt kan variere, og der kan være perioder, hvor man ikke mærker nogle symptomer. Men på grund af den nedslidte brusk vil man opleve nedsat bevægelse, stivhed, smerter og evt. hævelser omkring albueleddet. Da albueleddet ikke bevæger sig normalt, vil man opleve symptomerne ved almindelige dagligdags aktiviteter, hvor man bevæger albuen. Der kan komme skurrende eller knækkende lyde fra albuen. Der kan også være smerter i hvile ved fremskreden slidtage i albuen.

Årsager

Man ved ikke, hvorfor slidgigt opstår, men det ses typisk ved ældre mennesker. Det gælder i øvrigt alle former for slidgigt. Der er en vis arvelighed, da nogle familier har flere tilfælde af slidgigt, ligesom skader som knoglebrud i albuen øger risikoen for at få slidgigt i senere. Undertiden kan ledbåndsskader også være årsagen til slidgigten. Slidgigt kan dog også udvikles uden nogen ydre årsag.

Behandling

Kiropraktorens behandling af et slidt albueled sigter på at øge bevægeligheden i leddet. Som følge af en slidt albue opstår der også ofte spændinger i resten af armens led og muskler. Kiropraktik kan med god effekt behandle disse sekundære spændinger.

Hvad kan du selv gøre

Det er meget vigtigt at udføre både styrke- og fleksibilitetsøvelser for muskulaturen omkring albuenleddet. Din kiropraktor kan instruere dig i øvelser. Både varme og kulde kan være smertelindrende ved slid i albuen.

Slimsækbetændelse i albuen

Definition/diagnose

Slimsækbetændelse (olecranon bursit) er betændelse i en slimsæk på bagsiden af albuen. Betændelsen i slimsækken opstår enten ved irritation eller på grund af bakterier.

Symptomer

Symptomer på slimsækbetændelse er hævelse i området, som giver tryk- og spændingsfornemmelse. Symptomerne forværres, hvis man bøjer albuen. Ved bakterieinfektion vil hævelsen blive rød, varm og gøre ondt.

Årsager

Slimsækken i albuen kan hæve op som følge af en skade (stød, slag). Det kan også ske ved en vedvarende irritation, som når man hele tiden støtter sig på albuen under arbejde, eller ved læsning (studenteralbue). Betændelsen kan også skyldes bakterier. Man er specielt udsat for en bakterieinfektion, hvis man har en hudafskrabning, eksem eller psoriasis på albue eller underarm. Tilstanden kan også opstå ved reumatiske sygdomme som leddegigt og urinsyregigt.

Behandling

Hvis man har smerter på grund af slimsækbetændelse, kan der opstå spændinger i resten af armen samt ryg og nakken. Kiropraktik kan med god effekt behandle disse sekundære spændinger.

Hvad kan du selv gøre

Det er vigtigt, at man undgår tryk og irritation af slimsækken ved at skifte/variere sin arbejdsstilling og ved at bruge albuepuder. Begræns arbejde, der medfører mekanisk påvirkning med gnidning over albuen.

Fandt du hvad du søgte? Ellers spørg kiropraktoren,- klik på hjertet.Hjerte